perjantai 13. marraskuuta 2020

Osa 1.35 Tilly

Aiemmin Tillyillä:

Tillyjen nuorin tytär Sarra osoittautui puoliseksi. Tillyt piilottelivat tyttöä, mutta jäivät siitä kiinni, mikä koitui Sarran kohtaloksi. Matilda ja Tristan säästyivät hirttopuulta ainoastaan sir Malcolmin tuntemien omatunnontuskien vuoksi, olihan hän jättänyt aikanaan raskaana olevan Matildan kuin nallin kalliolle. Puolisen piilottelun vuoksi Tillyistä tuli kuitenkin hylkiöitä muiden joukossa, eivätkä muut enää halunneet olla tekemisissä heidän kanssaan. Sarran kuolema aiheutti kuitenkin Tillyjen sadon mätänemisen. Uusien siemenviljojen ostoon Tristan joutui hakemaan kalliin lainan Mercereiltä, jonka vuoksi tyttöjen myötäjäisiin tai Jonahille ei jäänyt lantin lanttia.

Petyr sai luvan ryhtyä vuokraviljelijäksi Baxterien tilalle tilan omistajan Vasyl Baxterin kuoltua perijättömänä. Toimeentulon varmistuttua Petyr päätti kosia vihdoinkin kaukaa ihailemaansa Ulrikaa. Gillianin kuullessa uutisen järkyttyi hän pahasti, olihan hän itse haaveillut Petyrin vaimon paikasta. Petyrin ja Ulrikan kihlat aiheuttivatkin siskosten välille välirikon, joka ei korjaantunut Ulrikan yrityksistä huolimatta. Ulrika ja Petyr menivät kaikesta huolimatta naimisiin ja saivat tyttären, jonka he nimesivät Tillieksi. 

Matthewn ja Dianan avioliitto alkoi hyvin ja Dianakin tuli lopulta raskaaksi. Raskaus meni kuitenkin kesken. Ensimmäistä keskenmenoa seurasi toinen, kolmas ja monta muuta. Nunnan tutkittua Dianan totesi hän, ettei Diana voisi välttämättä ikinä saada lapsia. Tämä syöksi Dianan murheeseen. Matthew halusi auttaa vaimoaan ja yhdessä he lähtivätkin etsimään maan kansaa pyytääkseen näiltä apua. Osan lopuksi he löysivätkin etsimänsä.

Perheen nuorin Jonah puolestaan haaveili omasta tilasta. Matilda ja Tristan eivät kuitenkaan hennonneet kertoa tälle, ettei heiltä liikenisi rahaa tai maata tilan perustamista varten. 

 

Tristan silitti nukkuvan Jonahin hiuksia ja suri samalla sitä, ettei tämä olisi pian enää pieni. Matthew ja Ulrika olivat naimisissa, Gillian palvelijana kuninkaanlinnassa, Sarra haudattuna ja nyt pian Jonahkin kasvaisi isoksi. Aika kului nopeaa Tristanin tahdon vastaisesti.


Koskettaessaan huulillaan Jonahin hiuksia Tristan ei voinut kuin harmitella ajan kulumista. Mitä hän olisikaan ollut valmis antamaan mahdollisuudesta palata aikaan, jolloin lapset olivat pieniä ja Sarra vielä elossa. Kelloa ei kuitenkaan voinut kääntää taaksepäin ja Tristan saattoi vain rukoilla maan hengiltä hedelmällisyyttä Dianalle ja Matthewlle, jotta talo täyttyisi taas pienokaisista.

****
Huolestuneena Matthew haki takan tulesta suojaa talven kylmää pakkasta vastaan. Itsestään hän ei kuitenkaan ollut huolissaan vaan Dianasta. Maan kansa oli suostunut auttamaan Dianaa ja Matthewta, jonka seurauksena Dianan oli täytynyt mennä alkuraskautensa ajaksi maan kansan pariin. Sieltä hän palaisi, kun maan kansa katsoisi raskauden olevan tarpeeksi pitkällä.


Miettiessään maan kansaa Matthew ei voinut olla pohtimatta omaa lupaustansa maksuksi maan kansan avusta. Mitä tahansa. Matthew oli luvannut antaa mitä tahansa avun vastineeksi. Maan kansa ei vielä ollut sanonut mitä haluaisi, mutta Matthew ei uskonut sen olevan mitään hyvää.
Nähdessään huolissaan olevan Matthewn Tristan halasi poikaansa. "Kaikki on varmasti hyvin Dianalla", Tristan lohdutti ahdistuneen näköistä poikaansa. Matthew ei kuitenkaan tiennyt pitäisikö hänen uskoa isänsä sanoja.

****
Jonahin syntymäpäivät koittivat nopeammin kuin kukaan oli osannut arvata. Viimeisenkin Matildan ja Tristanin lapsen oli aika kasvaa naimaikään.
Jonah katsoi mietteliäänä kynttilöitä pohtien mitä hän tulevaisuudelta toivoisi. Mitä vanhemmaksi Jonah kasvoi sitä paremmin hän ymmärsi mahdollisuuksiensa rajallisuuden. Vanhemmilta ei jäisi lantin lanttia hänelle perinnöksi eikä kukaan isä vapaahetoisesti tytärtään Jonahille puolisoksi antaisi.


Kynttilöitä katsoessaan idea pulpahti Jonahin mieleen. Sen motivoimana hän sulki silmänsä ja puhalsi kynttilät. "Toivottavasti Matthew ei saa poikaa", Jonah toivoi hiljaa. Jos Matthew ei saisi perijää, Jonah perisi itse Tillyjen tilan Matthewn jälkeen.
Jonah Tilly
"Milloinkohan Diana palaa? Kukaan ei ole vielä kysellyt hänen peräänsä, mutta pian mahdollisesti joku alkaa ihmetellä", Matilda pohti ääneen. Tillyt olivat kovin eristäytyneitä muista talonpojista Sarran perimän aiheuttaman sotkun takia, joten kukaan ei ollut vielä huomannut mitään. Jossain vaiheessa Dianan puuttuminen uskonnollisista seremonioista alkaisi kuitenkin ihmetyttää.
"Maan väki sanoi pitävänsä Dianan luonaan kunnes hänen raskautensa on edennyt tarpeeksi pitkälle. Siitä mikä on tarpeeksi pitkällä he eivät maininneet sanaakaan", Matthew vastasi mietteliäänä. Päivä päivältä hän alkoi olla jo enemmän huolissaan Dianan poissaolosta. 
"Onko sinulla vieläkään tietoa, mitä maan väki haluaa vastapalvelukseksi?" Tristan kysyi huolestuneena. Marcereiden velan takia hän oli oppinut varomaan toisille velaksi jäämistä. Hänellä oli paha aavistus maan väen vaatimasta vastapalveluksesta.
Jonah alkoi avata suutansa osallistuakseen keskusteluun ennen kuin ymmärsi ettei hänellä oikeastaan ollut mitään sanottavaa perheelleen. He kaikki olivat olleet jo pitkään huolissaan Matthewn ja Dianan lastensaannista, jonka seurauksena he olivat unohtaneet ettei Jonahilla olisi koskaan mahdollisuuksia omaan perheeseen.
****
Laittaessaan illallista Matilda ei voinut olla pohtimatta nuorinta poikaansa. Hän oli huomannut pojan alkaneen vetäytyä yhä useammin ja useammin omiin oloihinsa. Jonah ei tuntunut välittävän perheensä seurasta samoin kuin lapsena. 
Nopeasti Matildan ajatukset kääntyivät kuitenkin takaisin Dianaan ja maan väkeen. Mitä kauemmin Diana olisi poissa sitä todennäköisemmin joku huomaisi sen. Kaikeksi onneksi Diana ei ollut väleissä perheensä kanssa, joten he eivät häntä kaipailisi, mutta uskonnollisista rituaaliesta pois oleminen huomattaisiin vielä. 

****
Matthew istui hermostuneena pappi Olof Petersonin vierellä. Mies oli ilmestynyt yhtäkkiä heidän ovensa taakse ja hermostuneena Matthew oli joutunut kutsumaan tämän sisälle tahtonsa vastaisesti. Kauhuissaan Matthew vain mietti, mitä varten pappi oli paikalle saapunut.
"Ihmettelet varmaan mitä teen täällä", pappi tokaisi johon Matthew nyökkäsi vastaukseksi. "Tulin kertomaan kuninkaan ja ylipapin uudesta määräyksestä. Tästä lähin kaikki lapset lähetetään kouluun asemastaan huolimatta. Talonpoikien lapsille se tarkoittaa kahtena päivänä viikossa. Näin varmistamme lasten oppivan uskonnostamme oikeat asiat, kaikkiin kun ei siinä voi luottaa", pappi jatkoi ja katsoi merkitsevästi Matthewta.
Matthew tiesi kyllä kenen opetuksiin pappi ei luottanut. Hän ei pitänyt ajatuksesta papeista opettamassa lapsiaan, mutta ei voinut olla näkemättä myös asian hyötyjä. Matthew osasi itse lukea vain välttävästi, koulussa lapset voisivat oppia sujuvan lukutaidon. Siitä voisi olla hyötyä lasten tulevaisuudessa, sillä Tillyjen rahatilanne tuskin olisi hyvä vielä silloinkaan. "Asia selvä", Matthew vastasi lyhyesti. Hän halusi papin ulos kodistansa mahdollisimman nopeasti.
"Tahtoisin puhua asiasta myös vaimollesi, missähän hän on?" pappi sanoi tuoden yhden Matthewn pahimmista peloista todeksi. Jos pappi alkaisi epäillä Dianan olinpaikkaa, siitä ei seuraisi hyvää.
"Hänet on määrätty raskautensa vuoksi vuodelepoon", Matthew vastasi hermostuneena ja toivoi ettei pappi vaatisi Dianan näkemistä sen enempää.
Papin nyökätessä Matthew pystyi hengittämään taas vapaasti. He eivät jääneet kiinni. Tällä kertaa.

***
"Mitä sinä oikein tiedät maan kansasta? Mitä he voisivat haluta vastapalvelukseksi?" Matthew kysyi hermostuneena Petyriltä. Mitä pidempään Diana oli poissa sitä enemmän maan kansa ja hänen sille lupaama vastapalvelus pyörivät Matthewn päässä. Talven kylmyyden lukitessa perheen sisälle, Matthew ei edes saanut mitään muuta ajateltavaa mielen harhautukseksi.
"En kovinkaan paljoa, Ruby kertoi heistä jotain hänen kanssaan viettämänäni aikana, mutta hän ei ollut kovin kiinnostunut ottamaan heistä selvää. Sen tiedän kuitenkin, että maan väen asuttama metsä pienenee jatkuvasti metsän hakkuiden vuoksi. Ehkä he voisivat pyytää jotain siihen liittyvää?" Petyr selitti mietteliäänä.
"Mutta mitä me voisimme tehdä hakkuille? Olen pelkkä talonpoika, kaikenlisäksi köyhä ja vaikutusvallaton sellainen", Matthew pohti ääneen.
"En tiedä, mutta ole varovainen. Maan kansan kanssa ei ole leikkimistä, he ovat paljon vaarallisempia kuin antavat olettaa. Edes Ruby ei uskaltanut häiritä heidän rauhaansa, vaikka hänellä kovin vähän muita rajoja onkaan", Petyr varoitti. Rubyn kanssa viettämänään aikana hän oli oppinut yhden asian, jos Ruby varoi jotain ei sitä kenenkään muunkaan kannattaisi sörkkiä. 

****
Perhoset vatsassa lepattaen Jonah jutteli edessään olevalle tytölle. Hän oli törmännyt tähän torilla asioidessaan ja siitä asti he olivat tapailleet salaa illan pimentyessä. Meg oli varakkaan talonpojan tytär, jolle hänen isänsä yritti etsiä puolisoa kauppiaiden joukosta. Jonah oli vältellyt oman sukunimensä kertomista Megille, mutta tyttö tiesi kuitenkin pojan olevan köyhä. Se ei Megiä kuitenkään häirinnyt.
Painaessaan huulensa kevyesti tytön huulille Jonah tunsi hetken olevansa maailman onnellisin mies. Meg oli kaunis, hyväsydäminen ja mitä tärkeintä, hän välitti aidosti Jonahista. Edes pojan köyhyys ei tätä häirinnyt. Jonah kuitenkin pelkäsi mitä kävisi, kun tyttö saisi tietää kenen poika hän oli. Tai pikemminkin kenen veli hän oli.

Tytön katsoessa Joahin rakastavasti tunsi tämä pakahduttavaa onnen tunnetta sisällänsä. Yhtäkkiä hän ymmärsi paljon paremmin Matthewn huolta Dianasta. "Jonah haluaisin esitellä sinut vanhemmilleni, isäni varmasti hyväksyisi sinut puolisokseni, olethan sinä niin hyvä mies. Ketkä sinun vanhempasi ovat? Isäni haluaisi varmasti tavata heidätkin", Meg sanoi.

 Jonah nielaisi kuullessaan tytön sanat, tämä olisi se hetki, kun hänen oli viimeinkin paljastettava itsensä. "Tristan ja Matilda Tilly", Jonah vastasi hiljaisella äänellä ja katsoi epätoivoisena Megiä.
Kuullessaan Jonahin vastauksen Meg vetäytyi hätkähtäen kauemmas. "Tilly?" Meg sanoi heiveröisellä äänellä. "M-minun täytyy mennä, minua odotetaan jo kotona", Meg sanoi takellellen ja kiiruhti juoksujalkaa pois Jonahin luota.
Jonah jäi katsomaan hiljaa tytön perään. Hän tiesi jo, ettei tulisi enää näkemään tätä. Tillyjen perheen sekaantuminen puolisiin oli anteeksiantamatonta ja tehnyt perheestä hylkiön muiden talonpoikien joukossa. Vaikka Jonah ei muistanut Sarraa lainkaan joutui hänkin kestämään Sarran lyhyen elämän seuraukset.

****
Tristanin ja Matthewn nauttiessa takan suomasta lämmöstä, kuulivat he yhtäkkiä oven aukenevan. Nähdessään ovesta astuvan vaimonsa Matthew tunsi helpotuksen valtaavan hänet täysin. Diana oli ehjä, turvassa ja pitkällä raskaana.
Samantien Dianan nähdessään Matthew loikkasi ylös penkiltä ja ryntäsi halaamaan tätä. Kaipaus ja huoli olivat olleet suuria, mutta nyt ne olivat ohitse. Matthew ei ollut koskaan tuntenut suurempaa onnea kuin nyt Diana jälleen hänen käsivarsillansa. 
"Sinä palasit", Matthew hengähti onnellisena. "Minä palasin", Diana vastasi ja hieroi tyytyväisenä valtavaksi kasvanutta vatsaansa. Hänen raskautensa oli jo edennyt pidemmälle kuin kertaakaan aiemmin.
"Ja kukas se meillä onkaan täällä", Matthew sanoi onnessaan tunnustellessaan vauvan potkuja. Kaikki oli viimeinkin hyvin. Suudellessaan Dianaa Matthew tunsi itsensä niin onnelliseksi, ettei edes maan väelle velkaa jääminen kyennyt sitä varjostamaan.

****
"Miten maan väki sinua oikein auttoi?" Ulrika kysyi hämmentyneenä. Matthew oli koittanut selittää hänelle maan väen kanssa solmittua sopimusta, mutta Ulrika ei ollut sitä täysin ymmärtänyt. 
"Pelkkä heidän lähellään olo riittää. Olet varmaan huomannut, ettet ole kertaakaan sairastunut Petyrin kanssa asuessasi? Tulen luonnonhenget tuovat terveyttä samoin kuin maan luonnonhenget tuovat hedelmällisyyttä. Maan väki on maan luonnonhenkien kansaa, heillä on luonnonhenkien siunaus yllään. Sen vuoksi asuin alkuraskauden maan väen luona, siellä keskenmenoja ei satu", Diana selitti.
"Miten puolisillakin on sitten samoja ominaisuuksia?" Ulrika ihmetteli ääneen. Papit opettivat puolisten riistävän luonnonhenkiä ja siksi olevan vaarallisia. Hän oli kuitenkin jo huomannut, ettei Petyrin läsnäollessa ikinä sairastanut. Edes Tillie ei ollut saanut yhtäkään pikkulasten sairautta.
"Maan väki ei suostunut puhumaan papistosta, he tuntuivat suorastaan pelkäävän pappeja. En tiedä miksi, mutta jotain mätää tapahtuu pappien vuoksi", Diana sanoi mahdollisimman hiljaisella äänellä. Jos joku kertoisi papeille Dianan sanoista löytäisi Diana itsensä vielä köyden jatkeena.

****
Tuntiessaan suurten lumihiutaleiden laskeutuvan päällensä Matthew hymyili. Lumi toi lapsuuden aina hänen mieleensä, lapsuuden jossa hän oli ensimmäistä kertaa tavannut Gillyn ystävän Dianan. Hän oli aina haaveillut Dianasta, mutta ei lapsena olisi voinut uskoa joskus vielä saavansa tämän.
Onnellisena Matthew kaatui maahan ja alkoi tehdä lumihenkeä. Pian hänellä olisi omia lapsia, joiden kanssa leikkiä oman lapsuutensa leikkejä. Matthewn suunnitelmissä heillä oli jo Dianan aina haaveilema suurperhe.
Tehdessään lumihenkeä maan väen avun synkät varjot löysivät hetkeksi tein Matthen mieleen. Maan väki ei ollut kertonut Dianallekaan mitä he vastapalvelukseksi haluaisivat, mikä oli omiaan herättämään epäilyksiä Matthewn mielessä. Jos vastapalvelus olisi helppo, maan väki olisi sen jo kertonut.

****
Monien itekttyjen öiden jälkeen Jonah koki viimeinkin itsensä toipuneeksi Megin ja hänen tapailun päättymisestä. Edes uutiset Megin kihloista jonkun kauppiaan kanssa eivät olleet Jonahia sen kummemmin enää hätkähdyttäneet. Sen sijaan Jonah oli löytänyt itsellensä uuden kohteen tunteillensa. Eva ja hän olivat tavanneet kapakan lähettyvillä ja löytäneet heti yhteisen sävelen.
"Tilly?" Eva kysyi hätkähtäen Jonahin paljastaessa nimensä. Äänensävy oli sama kuin Megillä aikanaan. Jonah tunsi jälleen kerran kaikkien unelmiensa läsähtävän kasaan kuin korttitalon. Jonahin vanhemmat olivat tehneet jo ennen Jonahin syntymää rikoksen ja nyt Jonah kantoi sen seuraukset.
Katosessaan Evan rivakoita askelia poispäin hänestä Jonah tunsi itsensä toivottomaksi. Ainoa asia, joka saisi naisen jäämään puolisiin sekaantuneen perheen pojan luo oli omaisuus ja sitä Jonahilla ei ollut. Dianakin synnyttäsi hetkenä minä hyvänsä. Vaikka Matthewn esikoinen olisikin tyttö, terveen lapsen saaminen antaisi lupauksen perijän saamisesta jonain päivänä.
Pettyneenä Jonah kiipesi puumajaansa ja jäi sinne vuodattamaan kyyneleensä. Muu perhe paapoi koko ajan raskaana olevaa Dianaa eikä varmastikaan huomaisi Jonahin tuskaa eikä Jonah edes halunnut sitä muille näyttää. 
Väsymyksen kasvaessa Jonah liukui alas puusta kiroten samalla luonnonhenkiä. Miksi hän joutui elämään merkittynä miehenä vaikkei mitään koskaan ollut tehnyt?

****
Lopulta Dianan kauan odottama hetki koitti ja lapsi ilmoitti olevansa valmis maailmaan. Dianan tuntema tuska oli valtava, mutta ajatus lapsesta sai hänet unohtamaan sen. Hän oli jo niin pitkään halunnut tätä, etteivät synnytyspoltot tuntuneet miltään sen rinnalla.
Vilkaistessaan avukseen tullutta nunnaa Diana tunsi valtavaa voitonriemua. Vasta vuosi sitten nunna oli julistanut Dianan kykenemättömäksi saamaan lapsia, mutta siinä hän nyt oli. Viimeinkin Diana saisi oman lapsen.
Äitinsä ihon ja isänsä silmät ja hiukset perinyt Caroline Tilly
Diana ei voinut kuin hämmästellä pientä kääröä nunnan annettua lapsen hänen syliinsä. Kaikkien epäonnistumisten jälkeen Diana oli viimeinkin äiti. Pitäessään pientä Carolinea sylissä Diana vain pelkäsi rikkovansa lapsen jotenkin. Hän ei kestäisi tämän menettämistä.
Matthew saapui samatien ihailemaan tytärtään. Moni mies olisi ollut pettynyt esikoisensa ollessa tyttö, mutta ei Matthew. Kaikkien heidän kokemiensa vastoinkäyntien jälkeen Matthew oli vain iloinen siitä, että lapsi oli terve. Poikien aika olisi myöhemmin.

****
Carolinen synnyttyä arki Tillyillä lähti nopeasti rullaamaan uusissa uomissaan. Tytölle ei ollut vaikea löytää hoivaajaa vaan melkein jokainen perheenjäsen kävi vuorollaan ihailemassa tytön pieniä sormia ja varpaita. Jonah oli ainoa, jota Caroline ei kiinnostanut. Hänelle tytön syntymä merkitsi synkkyyttä, eihän hän todennäköisesti tulisi koskaan perimään tilaa. Mitä isommaksi Caroline kasvoi sitä enemmän Jonah vetäytyi omiin oloihinsa. 
Matilda oli huomannut poikansa vetäytymisen, mutta ei ollut onnistunut pysäyttämään sitä. Jonah ei tuntunut olevan valmis näkemään muuta kuin synkkyyttä tulevaisuudessa vaikka muu perhe koitti häntä sieltä nostaa. Jonah sulki kaikki muut ulos ja jäi yksin omien muuriensa sisään. Matilda ja Tristan koittivat kovasti säästää rahaa, jotta voisivat lähetää Jonahin kalastajan oppiin, mutta lainan erämaksujen tullessa rahakirstu oli joka kerta entistä tyhjempi.
Laskiessaan Carolinen takaisin kehtoon Matilda ei voinut olla miettimättä mikä tytön tulevaisuudessa odottaisi. Suuria myötäjäisiä tälle ei ainakaan jäisi. Matilda ei voinut kuin toivoa Sarran kohtalon painuvan unholaan ennen Carolinen astumista naimaikään.

****
Jännittyneinä Diana ja Matthew söivät juuressoppaa yhdessä heidän uusien naapureidensa Adam ja Georgia Ingalssin kanssa. Vasta Tillyjen naapuriin muuttaneet Ingallsit eivät ilmeisesti tienneet vielä Tillyjen puolissotkuista ja olivat tulleet iloisina lounaalle Dianan ja Matthewn kanssa. Diana ja Matthew eivät tämän vuoksi halunneet pilata käytökssellään mitään, uudet ystävät eivät olisi pahitteeksi. Ingallsien lapsista voisi myös tulevaisuudessa löytyä puolisoita Dianan ja Matthewn omille lapsille.
"Olette siis molemmat olleet aatelisten palvelijoina? Minkälaista elämää se oli?" Diana kysyi varovaisesti toivoen saavansa aikaan mukavan keskustelun Ingallsien kanssa. 
"Minä tein vain lyhyen pestin markiisi Stenroosin palveluksessa, mutta Georgia ehti olla useammankin vuoden kuninkaanlinnassa", Adam selitti iloisen kuuloisena. Hän oli viimeinkin talollinen, eikä mikään voisi pilata hänen riemuaan siitä.
"Stenroosien?" Matthew sanoi meinaten tukehtua ruokaansa. Hän ei ollut uhrannut Janelle kovinkaan montaa ajatusta avioliittonsa alun jälkeen ja huono omatunto kolkutti hänen rintaansa aina kuullessaan jotain naiseen liittyvää. 
"Kyllä, maksavat paremmin kuin monet muut aateliset. Tosin Nevillet ovat olleet kovin anteliaita palkanmaksussa sisarelleni", Adam jatkoi selitystään.
"Olit siis Georgia kuninkaanlinnassa töissä? Satuitko tutustumaan Matthewn siskoon Gillianiin?" Diana kysyi innoissaan toivoen saavansa kuulla ystävänsä kuulumisia. Tämän lähettämät kirjeet olivat kovin lyhkäisiä Gillianin heikon kirjoitustaidon vuoksi eikä Gillian edes ollut kerennyt vielä kertaakaan kotonaan vierailemaan lähtönsä jälkeen.
"Gillian Tilly?" Georgia henkäisi kauhistunen kuuloisella äänellä. Hetken monet tunteet välähtivät Georgian kasvoilla, mutta nopeasti nainen sai hillittyä ne. "Jaoin huoneen hänen kanssaan jonkin aikaa, mutta sen enempää en häneen ehtinyt tutustua", Georgia sanoi äänellä, jonka perusteella Diana saattoi tietää tämän jättävän jonkin asian kertomatta.

*****
Nopeasti esikoisensa syntymän jälkeen Diana löysi itsensä jälleen kerran toiletista oksentamasta. Kuten maan puoliset olivat luvanneet, raskautuminen oli helppoa kaiken heidän seurassaan vietetyn ajan jälkeen.
Helpottunut huokaisu pääsi Dianan suusta hänen ymmärtäessään olevansa uudelleen raskaana. Hänen haaveensa suurperheestä eivät tuntuneet enää lainkaan kaukaisilta toisin kuin vuosi aiemmin. 

****
"Ingallsit saivat pienen pojan, Charlesin. Hän olisi kyllä hyvä ehdokas Carolinen puolisoksi", Diana selitti Matthewlle. Hän oli nähnyt jo pojan, joka oli kovin äitinsä näköinen. Isältään lapsi ei näyttänyt lainkaan ja kummallisen kalpeakin oli niin tummahipiäisen isän lapseksi. Adam oli kuitenkin esitellyt pojan ylpeästi omanaan ja siihen Diana tyytyi.
"Ei nyt vielä sentään mietitä lasten avioliittoja, tärkeintä on, että he pitävät puolisoistansa", Matthew naurahti. Talonpojilla ei ollut varaa yleellisyyksiin, mutta ainakaan avioliitot eivät olleet yhtä tiukasti säädeltyjä kuin muissa säädyissä.
"Haluan lapsienikin saavan kokea tämän", Matthew sanoi ja kumartui suutelemaan Dianaa. Hän ei ollut koskaan ollut yhtä onnellinen kuin oli nyt. Kunhan vain mikään ei tulisi pilaamaan heidän onneaan.

****


Carolinen syntymän jälkeiset kuukaudet kiitivät ohi nopeampaa kuin kukaan olisi halunnut. Tytön syntymäpäiväkin koitti ennen kuin kukaan edes huomasi. Juhlia vietettiin vaatimattomasti perhepiirissä, sillä kaikki pelkäsivät Carolinen olevan samanlainen kuin Sarra. Kukaan ei sitä ääneen sanonut, mutta aihe oli kuin elefantti huoneessa. Kannustushuutojen kaikuna kuului pelko.
Diana ei osannut pelätä tytön puolisuutta yhtä paljoa kuin muut ja sen vuoksi hän olikin ottanut tytön käsivarsillensa, olivathan ne ainoat, jotka eivät tärisseet pelosta. Diana murehti tytön mahdollista puolisuutta enemmän vauvansa kasvamista, mutta sitäkin surua helpotti hänen vatsassansa kasvava uusi pienokainen.
Jonah koitti vääntää kasvoillensa hymyn muiden mukana, mutta kun kukaan ei katsonut häneen kuoli se samantien hänen huuliltansa. Caroline ja Dianan vatsassa kasvava lapsi vähensivät Jonahin omia mahdollisuuksia elämässä. Kuinka hän olisi osannutkaan olla iloinen heidän puolestansa?
Isänsä näköinen Caroline Tilly
"Puhuit jostain uusista huonejärjestelmistä", Jonah kysyi jännittyneenä Tristanilta muiden ottaessa kakkua. Hän oli jo aavistanut jotain tälläistä tulevan, tarvitsisihan Dianan ja Matthewn kasvava perhe pian lisää tilaa. Tristan oli koittanut ottaa jo ennen juhlia asiaa puheeksi, mutta juhlien järjestäminen oli keskeyttänyt heidän juttelunsa.
"Caroline muuttaa kanssasi samaan huoneeseen uuden lapsen syntyessä. Uusi lapsi saa näin tilaa Dianan ja Matthewn luota", Tristan selitti jännittyneenä. Hän tiesi ettei Jonah tulisi pitämään järjestelystä, mutta talonpojilla ei ollut varaa valittaa.
"Jakaa huone Carolinen kanssa?" Jonah naurahti hermostuneena. Hän ei ollut pahimmissa painajaisissakaan osannut kuvitella joutuvansa jakamaan huoneen taaperon kanssa. Yllättynyt hän ei kuitenkaan ollut, milloin hänen mielipiteensä olisi otettu huomioon Tillyillä?
"Olen pahoillani, mutta meillä ei ole varaa laajentaa taloa lainkaan. Näin kaikki saavat kuitenkin sängyn omakseen", Tristan jatkoi hermostuneena. Hän olisi halunnut lapsillensa vain parasta, mutta sitä hänellä ei ollut varaa tarjota. Tristan saattoi vain toivoa Jonahin ymmärtävän.
Jonah ei saanut suuttumukseltansa sanaakaan suustaan vaan tyytyi nyökkämään jo tutuksi tulleen tekohymyn kera. Hän tunsi olevansa umpikujassa josta ei ollut ulospääsyä. 
Ärtyneenä Jonah syöksyi muiden huomaamatta ulos juhlista ja kiipesi puumajaansa. Pian sekään ei olisi enää hänen vaan Caroline ja muut Matthewn lapset valtaisivat sen. Mikään Tillyillä ei ollut Jonahin omaa, vaan hän joutui jakamaan kaiken. Jonahilla ei ollut edes omia ystäviä, vältteliväthän häntä kaikki jotka tiesivät hänen siskostansa.

Katkerana Jonah istui omassa yksinäisyydessänsä huomatessaan naisen ilmestyvän yllättäen puumajansa juurelle. Hetken Jonah tuijotti naista järkyttyneenä, mutta sitten hän nousi ripeästi ylös nähdäkseen naisen paremmin.
Hetken Jonah mietti olisiko ollut parasta vain jäädä piiloon naiselta, mutta uteliaisuus vei hänestä voiton. Sitäpaitsi mitä menetettävää Jonahilla edes oli? Nainen enteili pahaa, mutta olihan Jonah muiden kansalaisten silmissä syyllistynyt jo pahimpaan rikokseen mitä saattoi. Ei yksi epäilyttävä nainen voisi muuttaa tilannetta enää lainkaan huonommaksi.
Astuessaan lähemmäs naista Jonahin silmät liimautuivat tähän. Hän ei ollut koskaan nähnyt ketään yhtä kaunista ilmestystä. Jostain Jonah kaivoi itsevarmuutensa esiin ja hymyili naiselle viekottelevasti. "Olet selvästi eksynyt, ei näin kauniita naisia täällä käy", Jonah sanoi itsevarmalla äänellä.
Nainen hymyili aluksi yllättyneenä Jonahin rohkeudesta, mutta totesi nopeasti pitävänsä siitä. "Tulin etsimään sinua, Jonah Tilly", nainen vastasi kauniilla, mutta kylmällä äänellä.

****
****
****
Tämän kierroksen viimeinen osa olikin siinä, seuraavaksi ilmestyy luostariin ja Byroneille sijoittuva extra. Aloin lisäilemään myös sukupuita ja sukujen esittelyitä, jotta lukijoiden (ja minun :D) on helpompaa pysyä perässä kuka onkaan sukua kelle.

Tämän kierroksen aikana Ulrika on ehtinyt myös saada uuden lapsen Elena Morinin. Perheen lapset tullaankin näkemään jo ensi kierroksella.

Mitä piditte osasta? 

Onko muilla muuten ongelmaa lisätä tai muokata esim yläpalkkia? Koitin itse muokata sitä, mutta se ei anna tallentaa ja lopulta vain poisti koko yläpalkin.

3 kommenttia:

 1. En olisi uskonut heti, että Jonah tulee ehkä liittoutumaan Dorothyn kanssa. Mutta arvaus osui oikeaan, että naisesta tuli noita! Saa nähdä, miksi nainen oli etsimässä Jonahia ja mitä nämä kaksi päätyvät juonittelemaan. Jonah on kovin katkera veljelleen, kuinkahan tässä käy.

  Diana ja Matthew ovat vieläkin niin suloinen pari :) Caroline näyttää tulleen paljon isäänsä, saa nähdä minkä näköinen hänestä kasvaa. Toivottavasti seuraava lapsi saa myös Dianan nättejä geenejä. Toivottavasti lapsia tulee myös sen jälkeen lisää. Maanväen palvelus pistää kyllä mietityttämään, mitähän he tulevat haluamaan Matthewilta...

  Sukupuut on kyllä hyvä idea ja selventää vähän kuka olikaan kenen lapsi. Jatkoa ootellen! :3

  VastaaPoista
 2. Olisihan se pitänyt arvata, että Dorothyn katoaminen johtaa noidaksi muuttumiseen! Mihinköhän soppaan Jonah itsensä sekoittaa, kun vikittelee tätä? Ymmärrän kyllä pojan turhautumisen, ihme ettei ole jo aiemmin kapinoinut yhtään tuon pahemmin.

  Ihanaa, että Dianan harras toive toteutui ja maan väki onnistui auttamaan raskaaksi tulemisessa! Ainoastaan se niiden mystinen vastapalvelus herättää epäilyksiä, mitähän Tillyt joutuvat näille uhraamaan? Toivottavasti lapset ovat silti kaiken sen arvoisia.

  Itselläni ei kyllä ole ollut ongelmia palkkien muokkaamisen kanssa :o Kumma juttu. Mietin, että voisiko keskipalkkia (sitä, missä blogitekstit ja kuvat ovat) hieman leventää. Omassa näkymässäni oikeanpuoleinen kuvausteksti ainakin menee osittain osien aloituskuvien päälle. Vai onko se juuri takkuillut?

  Sukupuut ovat oikein tervetullut lisä! Helpompi pysyä kärryillä, kuka kukin on :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonahin tulevaisuudenkuvat muuttuivat kyllä kovin Dorothyn myötä. Positiiviseen vai negatiiviseen, se nähdään tulevaisuudessa.

   Diana sai mitä tahtoi, se mitä se maksaa tulee muuttamaan vielä asioita. Siitä tosin Tillyt eivät vielä tiedä.

   Kiitos kommentista:)

   Poista