torstai 23. huhtikuuta 2020

Osa 1.14 Henell





Sisään. Ulos. Sisään. Ulos.
Epätoivoisena Thomas kuunteli Hesterin pinnallista hengitystä.


Juuri, kun Hester oli ollut paranemaan päin* oli tapahtunut romahdus.  Hester hengitti päivä päivältä heikommin ja muuttui jatkuvasti kalpeammaksi. Thomas tunsi olonsa niin avuttomaksi. Hän oli jopa käskenyt Britaa tekemään erikseen parantumista edistäviä ruokia Hesterille. Kuitenkaan, edes Britan äidin sienimuhennos ei auttanut mitään.

*ks. osa 1.9 Henell


***


Daniel hyppeli innoissaan kouluvaunujen portaita. Kauppiaiden pojille oli annettu lupa käydä joillakin samoilla oppitunneilla aatelispoikien kanssa. Niinpä kouluvaunut saapuivat noutamaan myös Danielia.


Danielin perässä Diana ei noussut vaunuihin yhtä innoissaan. Brita oli onnistunut puhumaan Dianalle kaksi päivää viikossa Rosewoodin aatelistyttöjen tapakoulussa. Diana ei ollut tästä lainkaan yhtä innostunut kuin äitinsä. Brita odotti Dianan löytävän itselleen miehen alhaisaatelista. Markiiseista ja paroneista haaveileminen olisi turhaa, mutta lordi tai ritari voisi olla mahdollinen. Eikä Brita tyytyisi vähempään.

***


Diana pureskeli ruokaansa hermostuneena. Hänellä oli pyyntö äidilleen, mutta rohkeutta sen esittämiseen ei tuntunut olevan tarpeeksi.


Lopulta Diana sai kerättyä kaiken rohkeutensa ja kysyi: "Äiti, saanko lopettaa tapakoulun?"
Diana ei viihtynyt lainkaan koulussa. Aatelistytöt katsoivat häntä nenäänsä pitkin ja opettajatar huokaili hänen jatkuville virheilleen. Kauppiaan tytärtä aatelisten tapakoulussa ei pidetty minään muuna kuin onnenonkijana. Eikä Diana ollut onnenonkija. Hän ei halunnut aatelista aviomiestä. Aatelisten elämä oli liian rajoitettua, liian keskittynyttä maallisten rikkauksien tavoitteluun. Ainut asia mitä Diana halusi oli rakastava aviomies ja monta lasta. Rikkauksia hän ei kaivannut.


"Ei, et todellakaan saa. Ymmärrätkö kuinka paljon näin vaivaa paikan saamiseksi? Sinä käyt siellä ja opettelet käyttäytymään kuin aatelinen. Voisit myös yrittää ystävystyä muiden tyttöjen kanssa." Brita ärähti.


Diana huokaisi. Miksei äiti voinut ymmärtää? Hän kaipasi rikkauksia, mutta Diana ei. Diana tahtoi elämäänsä rakkautta, eikä sitä näyttänyt aatelisten elämässä paljoa olevan.

***


Britan synnytys käynnistyi keskellä yötä.


Alys Henell

Brita katsoi tyytyväisenä vastasyntynyttä tytärtään. Alysin kanssa Brita pystyisi aloittamaan alusta ja välttämään kaikki Dianan kanssa tehdyn virheet.

****


Aamun sarastaessa väsynyt Thomas kurottautui nostamaan Jeannea kehdostaan. Alysin synnyttyä Brita keskitti kaiken huomionsa tähän jättäen Jeannen hoidon täysin Thomasin harteille. Jeannesta huolehtiminen ei haitannut lainkaan Thomasia, olihan tämä suorastaan äitinsä kopio. Väsymys ja huoli kuitenkin painoivat Thomasin hartiat lyttyyn, eikä vastuu Jeannesta auttanut lainkaan.


Thomas pyrki kuitenkin nauttimaan hetkistä tyttärensä kanssa. 

***


Viha Hesteriä kohtaan kasvoi Britan sisällä. Lapset olivat kerrankin poissa jaloista ja he, aviopari, saivat kerrankin olla kahden. Thomas oli kuitenkin istunut mahdollisimman kauas vaimostaan eikä kiinnittänyt tähän lainkaan huomiota ellei tällä ollut jotain asiaa lapsista tai Hesteristä.


"Brita minun täytyy lähteä tänään liiketapaamisessa. Laita Hesterille ruokaa ja katso että hän syökin sen kokonaan", Thomas käski Britaa.
Hiljaa pahanenteinen hymy kaartui Britan huulille. Hän todellakin aikoi pitää huolta siitä, että Hester söisi ruokansa kokonaan.

***


Thomas istui jälleen kovalla penkillä Hesterin vuoteen äärellä. Surun polttaessa Thomasin mieltä sanat virtasivat ulos hänen suustansa. Yksi asia yhdisti Hesteriä ja Britaa, nimittäin rakkaus juoruihin. Nytkin Thomas kertoi Rosewoodin salaperäisimpiä juoruja Hesterille.


"Nevillejen nuoremman pojan hautajaisia vietettiin vähän aikaa sitten. Vieraita ei kutsuttu. Huhutaan myös, että paronitar on taas raskaana. Näin pian pojan kuoleman jälkeen! Mutta se ei ole lainkaan hämmentävin asia mitä on tapahtunut. Muistatko kauppias Henriksonin tyttären Pricillan? Sen joka tuli raskaaksi ja ryhtyi huoraksi. Hän kuoli mökkinsä tulipalossa vähän aikaa sitten. Tulipalo oli hyvin outo. Se näyttää syttyneen kuin tyhjästä, ihan samoin kuin vuosia sitten syttynyt tulipalo, jossa vanhempasi ja Pricillan vanhemmat kuolivat. Sanotaan, että molemmat palot ovat puolisten käsialaa."


"Thomas..."
Hesterin hauras henkäys keskeytti Thomasin puheen.


"Thomas... Lupaathan pitää huolta Jeannesta? Älä anna hänen tavoitella rikkautta onnen kustannuksella."


Kauhun aalto vyöryi Thomasin yli.
"Ei! Et saa puhua noin. Sinun täytyy pitää itse huolta Jeannesta. Et saa kuolla Hester! En pärjää ilman sinua."
"Minun aikani on tullut Thomas. Sinä teit minusta onnellisen. Sain rakastaa ja tulla rakastetuksi. Olen kovin väsynyt. Kuolema... Se on kuin laittaisi nukkumaan. Muista Thomas..." heikko yskänpuuskaus katkasi kuitenkin Hesterin puheen hetkeksi.


"Minä rakastan sinua"
Viimeiset sanansa sanottuaan Hester vetäisi vielä kerran henkeä ja puhalsi ulos.
Sisään. Ulos.
Sen jälkeen Hester ei enää hengittänyt.


Thomas tuijotti liikkumatonta Hesteriä. Kuumat kyyneleet tulvahtivat hänen silmiinsä.
Hesterin sydän oli lakannut lyömästä.


***


Britan oli vaikea peitellä voitonriemuaan. Hän oli viimeinkin päässyt eroon Hesteristä. Thomas oli kertonut sen ennen linnottautumista Hesterin ruumiin vierelle.


"Daniel ja Diana olen pahoillani, mutta isänne serkku Hester on saapunut maallisen matkansa päätökseen."


"Äiti tarkoitatko että hän on kuollut?" Diana kysyi hämmentyneellä äänellä.


"Eikö isän täydy enää viettää kaikkea aikaansa hänen vuoteensa vierellä?" kysyi puolestaan Daniel.


Voitonriemuinen hymy levisi entistä leveämmälle Britan huulilla. Edes lapset eivät pitäneet Hesteristä. Nyt Thomaskin huomaisi kuinka väärässä oli ollut rakastaessaan Hesteriä.


Tiskatessaan Britan voitonriemuun sekottui lopulta pieni pelon säie.


Mitä jos joku saisi tietää mitä Brita oli tehnyt?

***


Thomasin surressa Hesterin kuolemaa melkein kaikki olivat totaalisesti unohtaneet Jeannen syntymäpäivät. Ainoastaan Brita oli ne muistanut, mutta mikään ei olisi saanut häntä leipomaan tytölle kakkua.


Alysille Brita oli sen sijaan leiponut kakun, tyttöjen syntymäpäivät kun olivat osuneet samalle päivälle.


Jeanne Henell


Alys Henell

***


Jeanne puhdisti toilettia ärtyneenä, hän ei inhonnut mitään niin paljoa kuin kotitöitään. Siivoaminen ja ruuanlaitto eivät todellakaan kiinnostaneet häntä.


Jeanne olikin löytänyt nopeasti keinon välttyäkseen kotitöiltään.
"Isä, haluaisin kovin mennä leikkimään, mutta äiti käski siivota vielä keittiön. Diana taas ei ole tehnyt mitään koko päivänä!"


"Minä puhun siskosi kanssa, hän saa siivota keittiön."
Jeanne oli Thomasille heikko kohta. Tyttö muistutti niin paljon äitiään ja Thomas kaipasi Hesteriä enemmän kuin mitään muuta. Jeannen oli pyörittänyt Thomasin pikkusormensa ympäri ja Thomas asetti tytön kaikessa sisaruksiensa edelle.


"Diana ymmäräthän sinä, ettet voi säilttää kaikkia tehtäviäsi pikkusiskosi harteille. Keittiön siivoaminen on tänään sinun tehtäväsi."


"Mutta isä! Minä siivosin jo oman osuuteni, eikä Jeanne ole tehnyt mitään!" Diana vastusteli. Hän ei voinut ymmärtää, miksi isä uskoi aina Jeannea. Aina.


"Diana Henell, et saa väittää vastaan vanhemmillesi", Thomas sanoi vakavalla äänellä. Miksei Diana voinut totella heti sanottaessa niin kuin Jeanne?


Pettyneenä Diana ryhtyi siivoamaan keittiötä. Isän epäreiluus ei kuitenkaan tuntunut niin kamalalta kuin yleensä, pääsisihän Diana pian taas leikkimään Gillyn kanssa. Kunhan vain äiti ei huomaisi, jos hän saisi tietää Dianan uudesta ystävästä... Silloin Diana ei enää koskaan saisi nähdä Gillyä.

***


"Oletko jo miettinyt tyttöjen avioliittoja. Olen vähän kuunnellut juoruja ja tullut siihen tulokseen, että Woodvillejen Colum olisi sopiva puoliso Dianalle. Kunhan tytölle luvataan tarpeeksi korkeat myötäjäiset niin se voisi olla mahdollista", Brita selitti innoissaan.


"En usko, että meillä on tarpeeksi varaa sellaisiin myötäjäisiin, varsinkin kun muillekin tytöille pitäisi jättää jotain", Thomas totesi.


Huokaisten Brita pyöräytti silmiään. Hän tiesi, että heillä oli varaa kahden tyttären myötäjäisiin. Jeanne voisi Britan puolesta vaikka naida talonpojan tai mennä luostariin. Sitä hän ei kuitenkaan uskaltanut vielä ehdottaa.  Britan ja Thomasin välillä oli vallinnut rauha Hesterin kuoleman jälkeen. Ruha oli kuitenkin vielä ohut kuin kevätjäät lammen pinnalla. Sitä ei sopinut mennä sorkkimaan.


"Mitä mieltä olet sitten Danielista? Hänelle pitäisi löytää sopiva vaimo, mielellään toki rikas ja..." Brita jatkoi. Niin kauan kun Jeannen nimeä ei mainittu lapsista puhuminen oli turvallista. Hiljalleen aviopari oli alkanut viimeinkin ystävystyä, eikä Brita halunnut vaarantaa sitä. Vielä.

***


Thomas tuijotti hämmentyneenä vaaleaa naista edessään. Lady Crawford oli vaikutusvaltainen nainen, jos huhut tästä pitivät paikkaansa. Kilpaa auringon kanssa loistava mekko kyllä tuki huhuja. Lordilla ei ollut riittävästi rahaa tuollaiseen mekkoon. Thomas olikin valtavan hämmentynyt naisen saapumisesta vaatimattomaan puotiinsa.


"Teillä näyttääkin olevan kerrassaan ensiluokkaisia tuotteita täällä. Kakut näyttävät kerrassaan maukkailta. Esittelisitkö niitä minulle?" Antonia pyysi pehmeällä äänellään.
Tyytyväisenä Thomas alkoi esitellä kakkuja. Hämmennys korkea-arvoisesta vieraasta unohtui pian, tämä nainen kannattaisi pitää tyytyväisenä. Ehkä Brita ei ollutkaan aivan väärssä. Kenties Jeannella voisi olla mahdollisuuksia aateliseen aviomieheen. Tai ainakin edes ritariin.


Brita kaivoi nälkäisenä ruokakaappia. Jossain sen perukoilla pitäisi olla vielä jäljellä Britan rakastamia kuivattuja sitruunansiivuja.


Brita ei voinut ymmärtää miksi kukaan muu ei pitänyt kuivatuista sitruunansiivuista. Se ei kuitenkaan häirinnyt häntä, jäipähän hänelle enemmän.


Brita työnsi kätensä pussiin ja alkoi ahnehtia siivuja kovalla vauhdilla.


Pussin ollessa jo melkein tyhjä ja Britan hidastaessa syömisvauhtiaan hän alkoi maistaa viipaleissa oudon sivumaun.


Britalta meni hetki ennen kuin tunnisti ukonhatun maun, mutta saman tien sen tunnistettuaan hän alkoi yökkiä. Kauhuissaan Brita koitti nousta ylös, hänellä oli kaapissaan oksennusjuurta. Jalat eivät kuitenkaan kantaneet Britaa ja hän lysähti lattialle.


Hesterin nimi nousi viimeisenä asiana Britan mieleen ennen kuin hän menetti tajuntansa.

2 kommenttia:

  1. Lukaisin kaikki osat uudelleen muistinvirkistykseksi, joten nyt olen jälleen kartalla tapahtumista! Jään kiinnostuneena seuraamaan, miten juonikuviot tästä kehittyvät ja mitä suhdesotkuja lapset saavat aikaan. Jos Britalle nyt käy kalpaten, niin Jeannen asema perheessä ainakin paranee huomattavasti...

    VastaaPoista