tiistai 21. huhtikuuta 2020

Osa 1.4 Henell


Thomas tiputti tomaatinsiemenet pehmeään maahan. Kovat ajat olivat koetelleet häntä viime kuukausina. Ensin tulipalo oli tuhonnut hänen kaikki varastonsa. Sitten kylmä kevät oli tappanut ensimmäisen tomaattisadon. Ja kaiken lisäksi talouteen oli liittynyt Brita Blackwell, tai itseasiassa Brita Henell. Thomas ei millään meinannut tai oikeastaan halunnut muistaa olevansa nykyään naimisissa.
Tomaatit istutettuaan Thomas siirtyi lammen äärelle. Hänen olisi tehtävä töitä kovasti, ennen kuin hän saisi korvattua palossa menettämänsä varastot. Siihen asti Henellin sekatavarapuoti pysyisi kiinni.

***


Brita tiskasi astioita kiukkuisena. Hän ei pitänyt siivoamisesta, mutta mitä muutakaan hän voisi tehdä kuin totella Hester Henellin käskiessä. Brita inhosi siivoamista, mutta Hesteriä hän vihasi. Kun Brita kihlattiin Thomasille, hän ei todellakaan ollut kuvitellut joutuvansa jonkun vanhainpiian käskytettäväksi. Aviomiehensä käskyt hän olisi vielä hyväksynyt, ei tätä. Nyt Brita oli tilanteessa, jossa hänen aviomiehensä tuskin puhui hänelle. Hester puhui eli käskytti häntä senkin edestä.


Brita oli kuin piika talossa, jossa hänen olisi kuulunut olla emäntä. Hänen elämänsä oli juuri samanlaista kuin naimattoman sisarensa Glenysin. Piian töitä, eikä edes aviomiestä näkynyt mailla halmeilla.


Thomasia Brita näki vain ruokapöydässä ja aina silloin paikalla oli myös Hester.
Ruokailujen ajan Thomas ja Hester keskittyivät vain toisiinsa, hyvä jos huomasivatkaan Britaa.
Brita inhosi avioliittoaan. Aluksi se oli näyttänyt lupaavalta, kaikki olivat olleet siitä niin kateellisia. Olivat edelleenkin, sillä Brita ei uskaltanut edelleenkään kertoa kellekkään totuutta siitä. Hän ei halunnut kenenkään saavan tietää. Brita oli vieraillut vanhan ystävänsä Matildan luona, muttei ollut uskaltanut sanoa tälle sanaakaan murheistaan, sillä vaikka Matilda oli nykyisin köyhä, tämän aviomiehen katseesta saattoi nähdä syvän kiintymyksen. Kiintymyksen joka Thomasin katseesta puuttui. Brita alkoi olla jopa hieman kateellinen Matildalle, eikä hän halunnut myöntää sitä kenellekään.

***


Hester sekoitti taikinaa ärtyneenä. Hän ei ollut syntynyt tälläiseen kohtaloon, kitkemään kasvimaata ja sekoittamaan taikinoita.


Hesterin vanhemmat olivat opettaneet ainoan lapsensa tavoittelemaan vain parasta. Hesterillä oli ollutkin monta hyvää avioliittoa kiikarissa, kunnes kauppiaiden alueella riehunut tulipalo oli tappanut hänen vanhempansa ja tuhonnut koko heidän omaisuutensa. Perinnöttä jääneen Hesterin aviomiesehdokkaat olivat kadonneet samantien.


Nyt Hester saattoi enää vain yrittää parjätä. Ovelana naisena hän oli kuitenkin onnistunut järjestämään itselleen siedettävät olot. Kauppiaan talouden emännöinti kalpeni silti Hesterin unelmien rinnalla, unelmien jotka Hester oli päättänyt toteuttaa. Jonain päivänä hän pukeutuisi silkkiin ja satiiniin.

***Brita repi viimeisiä rikkaruohoja tomaateista. Tulevan yön ajattelu sai hänen sydämensä hakkaamaan nopeampaa ja kätensä hikoamaan. Brita oli nimittäin päättänyt saavansa tahtonsa läpi tänä yönä. Lapsen, lapsen hän tahtoi. Kylillä pahat kielet olivat jo alkaneet laulaa; Brita ja Thomas olivat olleet jo hyvän aikaa naimisissa, muttei lasta silti vieläkään kuulunut. Kylillä kuului siis kysymys, oliko kaikki heidän avioliitossaan kunnossa? Siispä Brita oli päättänyt, ettei Thomas voisi välttää aviollisia velvollisuuksiaan tänä yönä.


Brita risti kätensä rinnalle lopettaakseen niiden tärinän, hermostuneisuus kävi koko ajan voimakkaammaksi, eikä Thomasin saapuminen helpottanut lainkaan. Brita ei halunnut paljastaa hermostuneisuuttaan Thomasille.


Heti makuukamariin saapuessaan Thomas huomasi päättäväisen katseen vaimonsa silmissä. Hän yritti olla välittämättä tästä kuten yleensäkin, mutta tällä kertaa Brita ei suostunut jäämään huomiotta.


Saman tien Thomasin saapuessa, Brita nosti asiansa esille.
"Tänä yönä sinä toteutat aviolliset velvollisuutesi, minä haluan lapsen."


Thomas yritti kieltäytyä taas kerran, johon Birta ei enää suostunut. Jo ensimmäiset syyt kuullessaan Brita alkoi huutaa kurkku suorana.Lopuksi Brita esitti vielä hienovaraisen uhkauksen: jos Thomas ei toteuttaisi aviollisia velvollisuuksiaan, Brita syyttäisi tätä kyvyttömyydestä. Se päättäisi avioliiton, eikä Thomasilla olisi varaa palauttaa Britan myötäjäisiä.


Kun lopulta Brita mainitsi ettei kyvytön mies voisi toimia kenenkään holhoojana, oli Thomasin annettava periksi. Hän ei voisi menettää asemaansa Hesterin holhoojana.

***


Hesterin makuukamari sijaitsi aivan Britan ja Thomasin kamarin vieressä, joten Hester kuuli koko riidan.


Brita pelotti Hesteriä. Nimittäin jos tämä saisi talon tapahtumat tietoonsa, Hester olisi mennyttä. Eikä hän voinut sallia sitä. Hester ei kuitenkaan voinut muuta kuin mielessään kirota sitä, kuinka riippuvaiseksi Thomas oli hänestä tullut. Thomasin täytyisi oppia varovaisemmaksi tai kaikki olisi mennyttä.

***


Thomas siisti hiuksiaan hermostuneena, hän tiesi Hesterin kuulleen eilisiltaisen. Thomasia pelotti, miten Hester voisi antaa hänelle sen anteeksi?


Jännittyneenä Thomas lähti kasvimaalle, missä tiesi Hesterin olevan.


Thomas vetäisi Hesterin halaukseensa.
"Olen niin pahoillani Hester, minun ei ollut tarkoitus."


"Ei se mitään rakkaimpani, minä ymmärrän. Brita ei saa tietää meistä, teit vain sen mikä piti tehdä."


"Nyt Brita pysyy vähän aikaa tyytyväisenä ja me saamme olla hetken rauhassa."


Thomas veti helpottuneena Hesterin suudelmaan.


Mitä hän oli tehnyt ansaitakseen näin hellän ja rakastavan naisen? Thomas rakasti Hesteriä koko sydämestään, hän ei voinut kuvitella elämää ilman tätä. Ainut harmaa pilvi Thomasin taivaalla oli se, ettei hän Hesterin holhoojana voinut mennä tämän kanssa naimisiin.


Hester huokaisi Thomasin poistuttua. Joutuessaan Thomasin holhouksen alaisuuteen, oli hän ensitöikseen vietellyt tämän. Nyt kun Thomas rakasti Hesteriä, saattoi hän tehdä melkeimpä mitä halusi. Silti aina välillä Hesteristä tuntui, että Thomas rakasti häntä aivan liikaa. Hester itse ei välittänyt Thomasista tipan tippaa, tämä oli hänelle vain väline todellisten unelmien saavuttamiseen.

***Brita puhdisti keittiötä tyytyväisenä. Tänään mikään ei voisi pilata hänen päiväänsä.


Brita oli nimittäin saanut varmistuksen epäilyilleen. Hän oli raskaana. Nyt kylillä kävelessään Brita saattoi tuntea kaikkien rouvien kateelliset katseet. Ulospäin Britan elämä näytti lähestulkoon täydelliseltä. Pelkkä ajatuskin muiden kateudesta sai hymyn kaartumaan Britan huulille.


Thomas käänsi vihdoin ja viimein kauppansa kyltin taas auki-asentoon. Varastot oli saatu täytettyä ja kaupan saattoi taas avata.


Thomas käänsi vihdoin ja viimein kauppansa kyltin taas auki-asentoon. Varastot oli saatu täytettyä ja kaupan saattoi taas avata.


Thomas pääsi jatkamaan taas unelmatyötänsä. Päivien kuluessa puodin vanhat kanta-asiakkaat alkoivat taas palailla ja kauppa käydä. Thomas alkoi tuntea voitonriemua, asiat järjestyisivät vielä. Yhtä aikaa voitonriemun kanssa Thomas tunsi myös turhautumista. Suhde Hesterin kanssa ei ollut edennyt enää mihinkään Britan raskauden jälkeen.


Brita poimi omenoita tyytyväisenä. Kauppa oli taas avattu, mikä merkitsi jatkuvaa varallisuuden kasvua kauppiaille. Naapureiden rouvat olivat entistäkin kateellisempia.


Kaiken lisäksi Britan raskaus eteni hyvin, alun kaamea pahoinvointikin oli jo lakannut. Brita tunsi itsensä ensimmäistä kertaa avioliittonsa aikana onnelliseksi. Ihmiset olivat hänelle kateellisia. Brita alkoi jo suunnitella tulevien lapsiensa avioliittoja rahankiilto silmissään.


Hester kuroittautui nappaamaan puusta viimeisen sitruunan. Se tuoksui kirpeälle ja raikkaalle, juuri sille mille sitruunoiden pitikin tuoksua. Sadon onnistuminen ei kuitenkaan saanut Hesteriä yhtään paremmalle tuulelle, hänen unelmissaan joku muu kuin hän poimi sitruunat. Tämän lisäksi Thomas alkoi olla yhä vaativampi heidän suhteensa suhteen ja tämän määrääminen alkoi olla yhä vaikeampaa. Hesterin täytyisi antaa heidän suhteensa edetä, jos hän mieli säilyttää asemansa talossa. Hesterin murehtiminen kuitenkin keskeytyi tämän kuullessa askeleita takanaan.


Sitruunakori tipahti maahan Thomasin kaapatessa Hesterin kiihkeään suudelmaan.


"Tule auttamaan minua viimeisten asiakkaiden kanssa, jos saamme puodin vähän aikaisemmin suljettua meille jää hieman aikaa kaksin."
Pyyntöään esittäessä Thomasin ääni oli selkeästi vaativa. Jotain tapahtuisi tänään.


Thomasin pyynnöstä Hester saapui puotiin auttamaan.


Puodissa hän tapasi lordi Robert Crawfordin. Mies oli vanha ja naimisissa, mutta ne olivat asioita joista Hester saattoi olla välittämättä. Pian joku muu poimisi sitruunat hänen puolestaan.


Thomas hyvästeli tyytyväisena päivän viimeisen asiakkaan. Thomas tiesi Hesterin odottavan heinien luona, mikä piti hänet miellyttävän jännittyneenä.


Heinien luo saavuttuaan Thomas kaappasi Hesterin suoraa kainaloonsa ja alkoi kuiskailla tämän korvaan kertoen tälle kuinka paljon hän tätä rakasti. Pian Thomas tunsikin Hesterin kädet vyöllään.


Samaan aikaan Brita kiljui apua makuukamarissaan. Kukaan ei kuitenkaan kuullut tai saapunut auttamaan.


Pitkän ponnistelun tuloksena Brita saattoi laskea pienen lapsen lattialle.


Britan kauhuksi supistukset kuitenkin vain jatkuivat.


Perijä Daniel Henell


Diana Henell

Brita tuijotti hämmentyneenä lapsiaan. Kaksoset. Miten heillä olisi varaa kahteen lapseen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti